Het graf van Gerard & Meindertje

In de Leeuwarder Courant van 26 maart 2022 stond een oproep van het College van Kerkrentmeesters van de Protestante Gemeente Stiens die de aandacht van mij trok.

Het is al jaren geleden dat ik op de fiets naar Stiens ging om het graf van mijn betovergrootouders Gerard Zijlstra en Meindertje Bakker in Stiens te zien. Ik vond het toentertijd (in de jaren ’90) al zeer bijzonder dat het er nog was. Naast hen liggen hier ook een van de dochters, Anna Zijlstra, en haar man Jan Bijlsma, die in juli 1940 bij Ameland in zee verdronken. Een tragisch verhaal. Haar zus, mijn overgrootmoeder, dacht tot aan het eind van haar leven aan het zusje waar ze zo tegenop gekeken had. Ook mijn ouders zijn er op de fiets zeker een keer langs geweest.

Afgelopen zomer had ik al plannen er nog eens langs te rijden, maar het is er niet van gekomen. Nu heeft het dus wat meer haast en zal ik toch eens proberen er zo snel als mogelijk langs te gaan. De foto van Gerard & Meindertje hing jarenlang bij mijn grootmoeder thuis, en tegenwoordig bij mijn moeder. Eens zal de foto bij mij terecht komen. Indirect ben ik namelijk naar haar vernoemd. Het verhaal gaat, dat Meindertje (waarschijnlijk vernoemd naar haar grootvader Meindert) haar naam niet bepaald mooi vond. Haar kleindochter mocht wel naar haar worden vernoemd en heette officieel Meinetje Jager, maar kreeg blijkbaar op haar verzoek een andere roepnaam: Nettie. Jaren later werd ik eenvoudigweg Netty genoemd. Toch wel een mooie geschiedenis vind ik, al ben ik ook niet altijd blij met mijn tegenwoordig nogal ouderwetse naam geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.