Groeneveld

De familie Groeneveld woonde eind 18de eeuw in Vrouwenparochie (in het Fries: Froubuorren; in het Bildts: Froubuurt), een dorp in de Gemeente Het Bildt, Friesland. Rond 1800 verhuisde een lid van de familie naar Wier, in de Gemeente Menaldumadeel.

Tegenwoordig is Wier een dorp met ongeveer 200 inwoners, en vooral bekend omdat zich hier tot en met 2020 één van de twee zogenaamde “Medium Power Radars” bevond, waarmee het Nederlandse luchtruim werd bewaakt. Er woonden tot voor kort twee families Groeneveld in dit dorp, zonder aanwijsbare familieconnectie. Één familie is begin 21ste eeuw uit het dorp vertrokken. Onze tak van de familie wordt nog vertegenwoordigd, maar waarschijnlijk ook alleen nog de huidige generatie.

De naam Groeneveld is een naam die in heel Nederland voorkomt. Er zijn enkele duizenden families die deze achternaam gebruiken. Zij zijn meestal niet aan elkaar verwant. in 2007 leefden zo’n 8700 mensen met deze achternaam in Nederland.

Genealogie

Onder constructie.

Literatuur

Sevenster, Simy, Wier is it en Wier sil it bliuwe (2017)

Swank, Lewis R, and Elizabeth Swank Frazier, Ancestors-Descendants – The Bakker and Zondervan families (Indianapolis 2007)